جذب سرمایه

هفت نکته کلیدی که در جذب سرمایه برای استارت‌آپ خود باید رعایت کنید!

هفت نکته کاربردی در یک ارائه جذاب و موفق برای متقاعد کردن سرمایه‌گذاران

تنها در صورتی می‌توانید انتظار سرمایه‌گذاری بر روی ایده‌هایتان را داشته باشید که تاکنون چندین کسب‌وکار موفق داشته باشید.

در غیر این صورت افسانه‌ی سیلیکن‌ولی (ناحیه‌ای در ایالت کالیفرنیا که شرکت‌های کامپیوتری در آن متمرکز هستند) را باور نکنید که تنها کافی است طرح ایده‌ کارآفرینی را روی یک دستمال بکشید و سرمایه‌گذاران برای اینکه پول به شما بدهند صف خواهند بست.

بر اساس تجربه‌ام به‌عنوان یک سرمایه‌گذار فرشته (فردی ثروتمند که روی استارت‌آپ‌ها سرمایه‌گذاری می‌کند) و مربیِ چندین کارآفرین، نداشتنِ طرح کسب‌وکار (Business Plan) به‌سرعت باعث خواهد شد که تنها یک رؤیا پرداز، یا در بهترین حالت فردی که به این کار علاقه دارد، به نظر آیید.

طرح کسب و کار

حال بیایید در مورد نکاتی که باید پوشش داده شوند صحبت کنیم.

ازآنجایی‌که این طرح کسب‌وکار برای افرادی است که با ایده و کسب‌وکار شما آشنا نیستند، سعی کنید اصطلاحات و لحن را همسو با مجموعه مشتری، سرمایه‌گذاران، و شرکای اقتصادی‌تان نگه‌دارید. از اختصارات و زبان فنی پرهیز کنید.

فرایند جذب سرمایه‌گذار را با سؤال یا عبارتی آغاز کنید که علاقه آن‌ها را برمی‌انگیزد تا توجه‌شان جلب شود، سپس در مورد نکات زیر صحبت کنید:

۱.تعریف مشکل مشتری، سپس راه‌حل‌تان

از عبارات دقیق و ملموس استفاده کنید تا ارزش کار شما مشخص شود. به‌عنوان‌مثال «من اخیراً یک تکنولوژی مربوط به تلفن همراه را ثبت اختراع کردم که با نصف هزینه عمر باطری را دو برابر می‌کند. دیگر تلفن شما وسط یک تماس خاموش نخواهد شد.» این تکنیک جذب سریع سرمایه‌گذار است که باید در عرض ۳۰ ثانیه آن را به انجام برسانید.

۲.تقسیم کردنِ فرصت و محیط رقابتی

حجم بازار برای راه‌حل شما (ایده شما) باید با اصطلاحات غیرتخصصی به صورت عددی بیان شود. برای بیان سهم خود از بازار به جای بیان نظرات شخصی از اطلاعاتی که از افراد حرفه‌ای در صنعت موردنظرتان به دست آمده است استفاده کنید.

رقبا و جایگزین‌های کلیدی را با تأکید بر «مزیت‌های رقابتی پایدارِ خود» مانند حق اختراع‌ها و نام‌های تجاری و غیره لیست کنید و به بررسی هرکدام از آن‌ها بپردازید.

۳.جزئیات مدل کسب‌وکار (Business Model) و جریان نقدینگی را به صورت کامل ارائه دهید.

تمام تجارت‌ها، ازجمله تجارت‌های غیرانتفاعی(مانند خیریه‌ها)، برای دوام به یک مدل کسب‌وکار نیاز دارند. ارائه‌ی محصول یا خدمات به مشتریان به‌طور رایگان شاید از جنبه بازاریابی جذاب به نظر آید، اما برای دوام کسب‌وکارتان باید به یک مدل پایدار کسب‌وکار برسید.

درامد

 ۴.نشان دهید که چرا تیم شما، بهترین تیم برای این چالش است.

حتماً به یاد داشته باشید که کارمندان کلیدی و مشاوران خود را نام ببرید، و هر تجربه‌ی استارتاپی پیشین یا تجربه‌ی مدیریت پیشین خود در حیطه‌ی تجاریِ مرتبط را نیز بیان کنید.
سرمایه‌گذاران حرفه‌ای بیش از اینکه به دنبال یک ایده کامل و بی‌نقص باشند، به دنبال افراد کارآمد هستند.

 ۵.تجربه مشتری، بازاریابی و فروش

فرض من این است که اکثر شما این موارد را به‌عنوان عوامل اساسیِ موردنیاز برای یک تجارت موفق به حساب می‌آورید، اما نه اگر این فعالیت فقط به‌عنوان سرگرمی باشد.

با وجود اهمیت بالای طرح و برنامه بازاریابی، من کماکان درخواست‌های تأمین بودجه از کسانی دریافت می‌کنم که هیچ طرح یا هزینه‌ی بخصوصی در رابطه با این عوامل (بازاریابی و فروش) ذکر نمی‌کنند. وقتی به هیچ عنوان به این عوامل اشاره نمی‌کنند یعنی برنامه‌ای ندارند و اهل رقابت نیستند.

 ۶.درآمدها، هزینه‌ها و نیازهای سرمایه‌گذاری پروژه

اگر حاضر نیستید برای خود هدف تعیین کنید، توقع نداشته باشید که سرمایه‌گذاران سرمایه خود را تسلیم شما کنند. رویدادهای مهم و نقاط عطف کسب‌وکارتان در طول مسیر باید ثبت شوند.

هنگامی‌که در حال اندازه گیریِ درخواست تأمین بودجه خود هستید، از ارزش امروزه‌ی استارت‌آپ خود آگاه باشید، چراکه اکثر سرمایه‌گذاران توقع دارند به‌اندازه‌ی کمک مالی خود، سهام شرکتتان را دریافت کنند.

۷.میزان سود بالقوه‌ی سرمایه‌گذار و فرآیند بازگشت سرمایه آن‌ها را مشخص کنید.

بهترین روشِ انجام این کار این است که به یک نمونه مشابه اشاره کنید.

به‌طور مثال به سود بالای سرمایه‌گذاران شرکتی مشابه که اخیراً از طریق عمومی کردن سهام شرکت یا خرید آن رخ داده اشاره کنید.

«سرمایه‌گذاران فرشته» به دنبال شرکت‌هایی با پتانسیل رشد بالا می‌باشند که بتوانند درآمدهایشان را سالانه دو برابر کنند، و درنهایت برای چندین برابر کردن سرمایه آن را فروخته و سود را ۱۰ برابر کنند.

اگر وقت این را ندارید که این‌گونه موارد را یادداشت کنید، یا مهارت نگارشی‌تان آن‌قدرها هم عالی نیست، از اینکه کمک بگیرید هراس نداشته باشید. هیچ‌کدام از مدیرانی که می‌شناسم تمام قراردادهایشان را خودشان نمی‌نویسند، اما یک مدیر هوشمند صاحب تمام قراردادهایی است که برایش نوشته شده و تک‌تک مفاد آن‌ها را می‌داند.

اگر یک کارآفرین از پس طرح کسب‌وکار برای جذب سرمایه برنیاید، احتمالاً از پس مدیریت تجارت جدید نیز بر نخواهد آمد.

هیچ ضمانتی وجود ندارد، اما مطالعات مختلفی نشان‌داده‌اند که کارآفرینانی که با یک طرح کسب‌وکار قوی کار خود را آغاز کرده عموماً شانس خود در جذب سرمایه و ایجاد تجارتی موفق را دو برابر می‌کنند.

در هر زمینه‌ای، و بخصوص در دنیای پر از ریسکِ استارت‌آپ‌ها که بیش از ۵۰ درصدشان شکست می‌خورند، نباید کار خود را با متقاعد کردنِ سرمایه‌گذاران بزرگ با اینکه هنوز هیچ‌چیزی جز یک سرگرمی گران‌قیمت ندارید، آغاز کنید.

کتاب خلق مدل کسب‌وکار نوشته الکساندر استروالدر راهنمای جامع طراحی یک مدل کسب‌وکار بر اساس بوم ۹ گانه کسب‌کار است.

به علاوه کتاب «طرح کسب‌و‌کار خود را بنویسید» اطلاعات جامعی در مورد چگونه برنامه‌ریزی و طراحی یک طرح کسب‌وکار موفق ارائه می‌دهد.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *